Periodontoloji

Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları)

Diş eti hastalıkları nedeniyle dişlerde çürük meydana gelmemiş olsa bile dişler kaybedilebilir. Bunun için diş, diş eti ve çevre dokuların sağlığı ve birbiriyle uyumu çok önemlidir. Sağlıklı diş eti açık pembe renkli, mat ve sert kıvamlıdır. Diş eti diş yüzeyinde bıçak sırtı gibi sonlanır. Fırçalama esnasında diş etinin kanaması sağlıksız diş etinin göstergesidir. Diş eti hastalıkları, oluşmuş olan diş taşları ile plak temizlenerek ve kök yüzeyleri düzleştirilerek tedavi edilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Periodontal hastalık nedir?

Periodontal hastalık, dişler ve onları çevreleyen dokuların tümünün ya da bir bölümünün etkilenmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bir süredir geçmeyen hassas, şişmiş, kırmızı, kanayan dişetleriniz ve buna eşlik eden diş duyarlılığı, dişlerde sallantı ile ağız kokusu şikayetiniz varsa, sizin de periodontal hastalığınız olabilir. Bu ciddi enfeksiyonun tedavi edilmediğinde; diş kayıplarına neden olmasının yanı sıra kalp krizi, felç, diyabet, solunum yolu hastalıklarının gelişmesinde ve erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğmasında risk faktörü olduğu araştırmalarda gösterilmiştir.

Dişeti hastalıklarının nedenlerini biliyor musunuz?

Yetersiz ağız bakımı ve buna bağlı olarak dişlerde biriken mikrobiyal plak başlıca etkendir. Genetik faktörler, sistemik hastalıklar ve sigara kullanımının da, hastalığın başlaması veya ilerlemesinde etkili olduğu bilinmektedir.

Dişeti hastalıklarının belirtilerini biliyor musunuz?

-Kırmızı, şişmiş ve gevşek dişeti veya ağız içinde ağrı
-Diş fırçalanırken ve diş ipi kullanımında veya sert yiyecekler yendiğinde dişetinde kanama
-Dişetlerinde çekilme ve dişten uzaklaşma, dişlerin eskisine göre daha uzun görünmesi
-Dişlerin aralıklarının artması
-Diş ile dişeti arasında cerahat
-Ağız içinde duyarlılık
-İnatçı ağız kokusu
-Dişler kapatıldığında dişlerin yerlerinde değişiklik hissedilmesi
-Sabit ya da hareketli protezlerde değişiklik

Dişetlerinizin kanamasından ve nefesinizdeki kötü kokudan mı şikayetçisiniz?

Dişlerinizi fırçalarken, bir şey ısırdığınızda veya kendiliğinden dişetlerinizde kanama olması ve nefeste kötü koku şikayeti; dişeti iltihabının en sık görülen belirtilerindendir. Hastalığın en hafif formu olan gingivitiste, dişetleri şiş ve kırmızıdır. Kolayca kanamaktadır. Nedeni genellikle ağız bakımının yetersizliğidir. Hasta çoğunlukla hiç rahatsızlık hissetmemektedir. Bu durum hastalığın ilerlemesini kolaylaştırmaktadır. Hastalık tedavi edilmediğinde, dişlerin çevresindeki kemiğin erimesiyle diş kayıplarına neden olabilmektedir. Bu belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız; vakit geçirmeden diş hekimine başvurunuz.

Dişleriniz mi sallanıyor?

Hastalığın en hafif formu olan gingivitis tedavi edilmediğinde dişi çevreleyen diğer dokuları da etkileyerek periodontitise dönüşebilir. Dişler üzerindeki plak yayılarak dişetinin altına doğru ilerler. Plak içerisindeki bakteriler çeşitli toksinler üretir. Bu toksinler, vücudun kronik iltihapsal yanıtını uyararak dişe destek olan dokuların ve kemiğin yıkımına neden olurlar. İltihaplanan dişeti dişten ayrılır ve cep şeklini alır. Hastalık çoğunlukla yavaş ilerler. Hastalık ilerledikçe cep derinleşerek kemik kaybı artar. Diş, desteğini kaybettiğinden sallanmaya başlar ve sonunda dişler kaybedilir. Dişlerinizde sallanma hissediyorsanız en kısa zamanda diş hekimine başvurunuz.

Dişlerinizde uzama ve aralanma mı hissediyorsunuz?

Dişetlerindeki iltihaba bağlı olarak altındaki kemiğin erimesi nedeniyle, dişetlerinizde çekilme ve dişlerinizin boyunda uzama fark edilebilir. Dişleriniz arasında aralıklar oluşabilir ve kemik desteği azaldığından dişlerinizde sallanma hissedebilirsiniz. Bu durum dişeti hastalığının göstergesidir. En kısa zamanda diş hekimine başvurarak bilgi alınız.

Dişetlerinizde çekilme mi var?

Dişetlerindeki çekilme iltihaba bağlı kemik kaybı nedeniyle olabildiği gibi; kemik kaybı olmaksızın yanlış fırçalama ve kötü alışkanlıklar da, dişetinin çekilmesine ve kök yüzeyinin açığa çıkmasına neden olabilirler. Çekilmeler hassasiyet, kök çürükleri ve estetik sorunlara yol açabilmektedir. Etken belirlendikten sonra diş hekimi gerekli tedavi konusunda sizi bilgilendirecektir.

Kahramanmaraş ilinde bulunan polikliniğimizde diş estetiği tedavilerine dair daha detaylı bilgi almak için

Randevu Alın

Randevu ve görüşme için formu doldurun, size ulaşalım.

0344-225-6060 infoaplusdental.com.tr

Başarılı! Mesajınız Gönderildi
Hata! Mesajınız Gönderilmedi.